EFOP 2.2.18-17 PÁLYÁZATI ANYAGOK

Széchenyi 2020

EFOP-2.2.18-17-2017-00014
„Betegbiztonság növelését célzó fejlesztések a Kanizsai Dorottya Kórházban”

Program neve: Emberi Erőforrás Operatív Program
Európai Regionális Fejlesztési Alap
„Befektetés a jövőbe”

A projekt azonosító száma: EFOP-2.2.18-17-2017-00014
A projekt címe: „Betegbiztonság növelését célzó fejlesztések a Kanizsai Dorottya Kórházban”

A projekt értéke: 95 601 290 Ft
A projekt támogatásának értéke: 95 601 290 Ft
A projekt támogatási intenzitása: 100 %
A projekt kedvezményezettje: Kanizsai Dorottya Kórház
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2018. október 31.

A projekt megvalósítása során célunk volt, hogy gyógyító osztályaink kórtermeiben a fali karos adagoló rendszer 100%-ban kiépített legyen, a kiemelt területek - Intenzív osztály, Neurológiai osztály szubintenzív részlege - ágyvégi adagolókkal legyen ellátva. A betegbiztonság szempontjából az ápoló személyzet, a látogatók is potenciális vektor szerepet játszanak a fertőzések átadásában. Ennek megelőzésére a betegellátó osztályok bejáratához önadagoló rendszerű kéz-fertőtlenítőszer adagoló lehetőséget terveztünk (falra szerelhető kivitelben). A szakmai ajánlások előnyben részesítik azokat a rendszereket, amelyek a helyszínen azonnal kiértékelhetők, direkt megfigyelésen alapulnak. Ez megvalósult 1 db Kézi Higiénia kontroll készülékkel, mely az adatokat azonnal feldolgozza, kijelzi a kézfertőtlenítés eredményét, megjelölve az esetlegesen kimaradt felületeket, és az adatokat tárolja későbbi feldolgozás céljából. Beszerzésre került 2 db hordozható, UV rendszerű ellenőrző is, melyek az oktatások alkalmával a helyszínen használhatóak. Alkalmazásukkal az új belépők oktatása, az éves rendszeres kézhigiénés oktatás hatékonysága, illetve az oktatottak tudásszintje kiértékelhető. Szükség volt a hatásosság mérésére, ezért 2 db levegő mintavevő készülék beszerzését is megvalósítottuk a műtők és Intenzív osztály levegőjének csíraszám meghatározásához.

Endoszkópos labor flexibilis endoszkópjai mosókészülékeinek fejlesztése
A pályázat keretében beszerzésre került két darab, flexibilis endoscop mosó-fertőtlenítő automata készülék, melyek egyenként egyszerre két darab kézi eszköz mosására alkalmasak.

Az intézményi szintű egységes betegazonosító rendszer szükségessége: a Kanizsai Dorottya Kórházban a jogszabályi kereteknek megfelelően bizonyos területeken már régebb óta jelen van a betegazonosítás: a Sürgősségi Osztályon, az Intenzív Osztályon, a műtétes osztályokon a betegazonosító karszalag használata kötelezően alkalmazott (erről intézményi szintű szabályzatunk rendelkezik). A részlegesen bevezetett karszalagos betegazonosítás hordozhat azonban nehézségeket is az intézmény egészére nézve, mert a betegazonosítás nem egy közös nyilvántartáson alapul, nagyobb odafigyelést igényel, a tévesztés valószínűsége nagyobb. Kézenfekvő megoldás volt egy intézményi szintű egységes betegazonosító rendszer bevezetése, amelyben a fekvő ellátásban részesülő pácienseink bárhol, bármilyen körülmények között egyértelműen azonosíthatóak az ellátó személyzet számára. Meggyőződésünk, hogy a beteg számára a karszalag biztosítása nemcsak egy felkínált lehetőség, hanem a nyújtott ellátás során egy biztonságérzet kialakításául is szolgáló eljárás. Jelen pályázatban ennek szükségét céloztuk meg, valamint az Egységes Elektronikus Szolgáltatói Térhez (EESZT) való kapcsolódás módját is, amelynek biztosítása nemcsak pályázati követelmény, hanem a jogszabályi megfelelést is garantálta.

A betegazonosítás célja, egyéb célok:
Cél a betegellátás minőségének betegbiztonsági szempontú infrastrukturális fejlesztése volt. Az egységes betegazonosító rendszer kialakítása a betegellátás minőségét javította, kizárta és jelentősen mérsékelte az emberi szubjektumból eredő tévedési lehetőségeket (betegcsere, félrekezelés). Csökkentette az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomást, valamint az ellátás időtartamát is lerövidítette. Az eredményes gyógyulás esélyeit javította, a betegek és hozzátartozóik elégedettségét növelte. A betegazonosításhoz előírt EESZT feltételeket csak a meglévő HIS rendszerünk verzióváltásával tudtuk teljesíteni. Emiatt szükség volt egyes munkaállomások cseréjére. Összefoglalva: a támogatással egy egységes, megfelelő verziójú HIS rendszer üzemel a teljes kórházi rendszeren, hardverparkját az elvárásokhoz igazítottuk. A medikai rendszerben (HIS) és a hozzá kapcsolódó betegazonosító eszközökkel, olyan folyamat került kialakításra, amellyel a beteg gyorsan és könnyen azonosítható, a betegek számára érthető és azonosításuk minden kórházi dolgozó számára nyomon követhető, továbbá alkalmas a releváns EESZT modulokhoz való illeszkedésre, illetve megfelel a hatályos adatvédelmi rendelkezéseknek, és a fenntartása költséghatékony.