Projekt ismertető

FOTOVOLTAIKUS RENDSZER KIALAKÍTÁSA A KANIZSAI DOROTTYA KÓRHÁZBAN

Összhangban a hazai és az EU-s energiapolitikával az Kanizsai Dorottya Kórház célkitűzése a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben. Ennek feltétele a megújuló energiaforrások mind nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása, ezért határozta el, hogy az intézmény épületeinek villamosenergia igényeit a jövőben megújuló energiaforrással kívánja részben fedezni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 134,68 millió forint európai úniós támogatás segítségével.

Jelen projekt keretében a számos lehetőség közül a napfény energiatartamát, mint megújuló energia hasznosítását tűzte ki célul az intézmény vezetősége, mivel a helyi adottságok ennek a felhasználást teszik lehetővé a leginkább, így a fejlesztés eredményeként a jövőben a Kanizsai Dorottya Kórház villamosenergia részbeni igényét egy fotovoltaikus napelemes kiserőmű fogja kielégíteni.

A projekt közvetlen célja a kórház számára költséghatékony működési környezet megteremtése, mely a Kanizsai Dorottya Kórház működési költségeit jelentősen csökkentik, versenyképességét feltétlenül tovább erősítik. Ugyan csak közvetett eredményként lehet számolni, de kitűzött célként is említhetjük az intézmény falai közt gyógyuló betegek, valamint a város lakosságának környezettudatosságra nevelését is.

A tárgyi projekt keretében a kórház összesen 185,75 kWp panel összteljesítménnyel (180 kVA inverter csatlakozási teljesítménnyel) fog megvalósítani egy napelemes kiserőművet, amely a kórház több épületének tetőszerkezetein kerülnek elhelyezésre.
A tervezett rendszer éves energiahozama a 201.000 kWh/év, mely az éves villamos energia igény kb. 10%-át fedezi. Ezen villamos energia megtakarítás 187,9 t/év üvegházhatású gáz csökkenést eredményez.
A projektről bővebb információt az intézmény honlapján a http:// http://www.nkkorhaz.hu/ oldalán találhat.

Kanizsai Dorottya Kórház