Sajtóanyag IV.

Pályázat: 
TIOP-2.2.4

Idézet a sajtóközleményből:
"... Megkezdődött az orvos-tehnológiai eszközök szállítása - Átadásra került a képarchiváló rendszer (PACS)"

A Kanizsai Dorottya Kórház építési rekonstrukciója 2012 április 27-től zajlik az Európai Regionális
Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés társfinanszírozásával.
A fejlesztés keretében számos osztály korszerűsödik, illetve a főépület folytatásaként megépülő új épületszárnyban, annak alagsori részében a patológia, földszintjén a sürgősségi osztály, első emeletén pedig a mikrobiológiai labor kerül kialakításra. A folyamatos működés mellett zajló építési beruházáshoz jelentős mennyiségű eszközbeszerzés, azon belül is orvos-technológiai fejlesztés kapcsolódik. A projekt teljes költsége közel 3,5 milliárd forint, melyből az eszközbeszerzés is jelentős, meghaladja az 1 milliárd forintot.

Miért és milyen fontos célt szolgál Nagykanizsán a kórházi rekonstrukció?

A Kanizsai Dorottya Kórház jelenlegi telephelyén a korábban végrehajtott fejlesztések nem érintették a különálló épületben működő patológia és mikrobiológia épületét, az eszközállomány fejlesztését, a központi műtőblokk, szülőszoba és központi intenzív osztályok korszerűsítését. A jelenleg zajló projekt a beteg és a személyzeti útvonalak, a járulékos logisztikai szolgáltatások, vizsgálati anyagmozgatás rövidülését, és így az ellátás időigényének csökkenését szolgálják. Társadalmi előnye, hogy a korszerű, modern ellátó egységek, berendezések a betegek elégedettségét növelik, megtakarítás, csökkenő filmfelhasználási és ehhez kapcsolódó költségek, csökkenő várakozási idők a betegek számára, orvos – beteg elégedettség növekedése. Jelentős mérföldkövéhez érkezett a projekt megvalósítása a tavasz kezdetére, mert a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkezdődhetett az építési tevékenységhez kapcsolódó, kiemelt fontosságú orvosi eszközök beszerzése is.

PACS (Picture Archiving and Communication System) rendszer átadása
A projekt kiemelkedő eleme az orvos-technológai eszközök megújulása, cseréje az osztályokon, illetve a központi betegellátását gyorsító rendszerek fejlesztése. Ennek elsőként megvalósuló eleme az új képarchiváló rendszer kiépítése.
A PACS rendszer feladata a képalkotó eszközökön keletkező képek begyűjtése, ezek biztonságos
adattároló eszközökön történő rögzítése, valamint a képek és a hozzájuk tartozó egyéb klinikai információk megjelenítése a kórház tetszőleges pontjain.

Ezzel a jelentős informatikai fejlesztéssel az adattároláshoz szükséges szerverek, háttértárak, illetve nagy értékű, nagy felbontású leletező munkaállomások kerültek beszerzésre, több mint 100 millió Ft értékben. ..."

A sajtóközlemény a csatolmányból elérhető.