NEUROLÓGIA ÉS STROKE OSZTÁLY

Neurológia (folyosó) Neurológia szubintenzív

Ágyszám: 41

MEGBÍZOTT OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. GOTTSCHÁL Marianna főorvos

ORVOSOK:
Dr. GERÓCS Zsuzsanna főorvos
Dr. VARGA Zsuzsanna főorvos
Dr. VASS Levente adjunktus
Dr. KOVÁCS Henrietta adjunktus
Dr. AL-KHATIB Amjad adjunktus
Dr. HAJDU Viktória rezidens

ÁPOLÁS:
SZABÓ Tünde főnővér

ELÉRHETŐSÉGEK:
Telefon: 93/502-041, 93/502-043
Telefon/FAX: 93/502-048 (osztályvezető főorvos)
Kizárólag 3 órán belüli acut stroke esetén hívható: 20/2192696

TEVÉKENYSÉGEK / TÖRTÉNET
Osztályunk látja el a város és a vonzáskörzet valamennyi általános neurológiai és stroke valamint subintenzív részlege segítségével (ld ott) a neurointenzív ellátásra szoruló betegét. A betegellátás a kórház főépületének VI. emeletén elhelyezkedő 41 ágyas fekvőbeteg osztályon, valamint a Rendelőintézet I. emeletén található járóbeteg szakrendelésen és a 2012. szeptembertől ugyanitt kialakított szakambulancián történik.
Az osztály rendelkezik 4 egyágyas, 7 ötágyas világos, napfényes, vizesblokkal rendelkező kórteremmel és 2+1 ágyas infúziós szobával. Mind a női, mind a férfi részlegen esztétikus megjelenésű társalgó és TV valamint hűtőszekrények állnak a betegek rendelkezésére.
Az osztályunkon működő Neurosonológiai laboratóriumunk Philips HD15 csúcskategóriás készülékkel a nyaki és agyi verőerek szűkületének felderítését, a perifériás idegek vizsgálatát szolgálja. Új DWL Multidop T TCD (transcraniális Doppler) készülékkel is rendelkezünk az agyi erek rezerv kapacitásának, szűkületének és az agyi embolizació vizsgálatára.
EEG laboratóriumunk (electroencephalograph) az agyi elektromos tevékenység megváltozásával járó kórfolyamatok diagnosztikáját segíti. Napjainkban elsősorban a különféle tudatzavarok okainak tisztázását és epilepsziás betegek gondozásához elengedhetetlen. Rendelkezünk video EEG monitorozási lehetőséggel is.
Elektrofiziológiai laboratóriumunkban speciális készülékkel "kiváltott válasz" vizsgálatokat végzünk (VEP-SEP, ABR, Repetitív stimulatio), melyek a látópálya, hallópálya és az érzőpálya kórfolyamatainak feltárását teszik lehetővé. EMG (elektromyographia) és ENG (elektroneuronograph) vizsgálatok során, az izmok és a perifériás idegek elektromos vizsgálata teszi lehetővé a különféle környéki ideg, ill. izom eredetű megbetegedések diagnosztizálását.
Kórházunk Radiológiai osztályán lévő korszerű 64 szeletes CT készülék 24 órában rendelkezésre áll és lehetővé teszi a különféle agyi és gerinc kórfolyamatok képi megjelenítését. Továbbá bizonyos kórképek gyanúja esetén acut MR vizsgálat elvégzésére is lehetőség van a kaposvári, ill. a zalaegerszegi MR laborban.
A járóbeteg ellátásban folyó szakmai munkát 5 neurológus szakorvos végzi 4 asszisztens segítségével. Az ápolási munkát 20 szakképzett és 3 segédápoló végzi.
A fekvőbeteg ellátásban 2 gyógytornász, valamint gyógymasszőr kezdi betegeink korai rehabilitációját, és segítik mihamarabbi gyógyulásukat, Az eredményes munka érdekében az osztályon gyógytorna terem is rendelkezésre áll, ahol specialis X-Box alapú ataxia torna is végezhető. Az aphasiás (beszédzavar) betegek korai rehabilitációját logopédus is segíti. A megkezdett rehabilitációt a beteg állapotától függően kórházunk rehabilitációs osztályán, vagy a Krónikus Belgyógyászati osztály rehabilitációs jellegű gerontológiai részlegén folytatjuk. Esetenként szükség lehet speciális rehabilitációs kórházi elhelyezésre, melyre szintén adottak a lehetőségek.

Osztályunkon évente kb. 2100 beteget kezelünk, a nap 24 órájában fogadja a sürgősséggel az SBO-n keresztül beszállított betegeket, szakrendelésünkön keresztül előjegyzéssel csak a betegek kis hányada érkezik kivizsgálásra felvételre.
Járóbeteg szakrendelésünkön kb. 9500 beteg fordul meg. Beutalóval igénybe vehető Szakrendelésünk soron kívül fogadja az acut eseteket, egyébként előzetes időpont egyeztetés után látja el a neurológiai tünetekkel és panaszokkal ide fordulókat.
Szakambulancia rendszerben a gondozásra és követésre szoruló neurológiai megbetegedésben szenvedőket az általános szakrendeléstől elkülönült időpontban látjuk el. Stroke-on átesett betegeket és nyaki érszűkületben szenvedőket a Stroke-neurosonológia szakambulancián; a Parkinson-kórban szenvedőket az Extrapyramidalis Mozgászavarok Szakambulancián; a myasthenia gravis, sclerosis multiplex és myopathiában (izombetegség) szenvedőket a Neuroimmunológiai Szakambulancián; az epileszpiás betegeinket az Epilepsia Szakambulancián követjük. Szakambulanciák gondozási rendje a kórház honlapján a "Rendelések” menüben részletesen olvasható.

Az osztály dolgozói rendszeresen részt vesznek regionális, országos és nemzetközi fórumokon, kongresszusokon, hogy betegeink minél magasabb szintű ellátásban részesülhessenek és osztályunkról gyógyultan és elégedetten távozhassanak.

CsatolmányMéret
PDF icon Neurológia osztály házirendje (PDF)50.31 KB
Utolsó módosítás: 
2022.01.11