KÖZPONTI MŰTŐ

Központi Műtő

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. OROSHÁZI Attila főorvos

MŰTŐSNŐK:
TOLNAINÉ GURDÁN Alíz vezető műtősnő
KRÉMER Erzsébet vezető műtősnő helyettes

ELÉRHETŐSÉGEK:
Telefon: 93/502-000 2425, 2325, 2902 mellékek

TEVÉKENYSÉGEK / TÖRTÉNET
A Kp. műtő a főépület 4.-5.-6. emeletén található, vezetését Dr Orosházi Attila megbízott műtővezető főorvos látja el. Külön egységként dolgozik a kp. műtő szervezetén belül a traumatológiai-, általános sebészeti-, nőgyógyászati és az urológiai műtő. Rendelkezünk 1 szeptikus műtővel amit minden szakterület szükség szerint használhat.
Az osztályok szakmai felügyeletét az osztályvezető főorvosok látják el.
A műtőben 16 műtősnő, 18 műtőssegéd és 2 takarítónő dolgozik. A Kp. műtő dolgozói biztosítják az összes műtő (Szemészet, Fül-Orr-Gégészet, Szülészet-Nőgyógyászat, Sebészet, Urológia, Traumatológia) működéséhez szükséges szakdolgozói személyi feltételeket, valamint 1 fő műtőssegéd a szülőszobai feladatokat is ellátja nappali és ügyeleti időben is. A szervezési feladatokat a vezető műtősnő végzi, biztosítva a műtő egységeire a megfelelő létszámú és képzettségű személyzetet.
A Kp. műtőhöz összesen 6 műtő tartozik, valamint egy nőgyógyászati kis műtő és egy endoszkópos labor is. Rendelkezünk egy különálló Szeptikus műtővel, melyet minden szakma szükség esetén használhat. 2 műtőben a sebészet 1 műtőben a traumatológia 1 műtőben a nőgyógyászat és az urológia operál. A császáros műtő a szülőszoba mellett lett kialakítva. A műtőkben a legmodernebb műtéti technikákat alkalmazzuk, mint pl. argon plazma koagulátor, ultrahangos vágókészülék, laparoszkópos, ill. arthroszkópos tornyok, vaporizáló készülék, prosztata lézer, ultrahangos kőzúzó, extracorporalis vesekőzúzás stb. A TIOP pályázatnak köszönhetően a műtők műszer és eszközparkja jelentősen megújult.
A sebészeti műtőkben laparoszkópos, plasztikai, érsebészeti műtéteket, a traumatológiai műtőben a csontsebészeti műtéteken kívül ortopédiai és kézsebészeti műtéteket is végzünk. A nőgyógyászati műtőben is egyre nagyobb gyakorisággal végeznek laparoszkópos műtéteket, az urológiai műtőben a műtétek zöme pedig endoszkóposan történik. A sebészeti szakrendelőben történnek a kisebb, altatást nem igénylő beavatkozások.
A műtéti programot az osztályvezető főorvosok állítják össze a műtétet megelőző nap és eljuttatják a műtőbe, ami alapján szerveződik a műtői munka.
A napi munkaidőn túl ügyeleti ellátást biztosítunk a Nőgyógyászaton és a Kp. műtőben. Az ügyelet 15:30-7:30-ig tart. A nőgyógyászati team látja el a Szülészet-Nőgyógyászati, akut Urológiai és Fül-Orr-Gégészeti eseteket. A Kp. műtői team a traumatológiai és sebészeti ellátást végzi.

Utolsó módosítás: 
2016.12.09