ÁLTALÁNOS SEBÉSZETI OSZTÁLY

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. ORBÁN Lajos főorvos, általános sebész, gasztroenterológus

OSZTÁLYVEZETŐ HELYETTES:
Dr. SIMON Éva főorvos, általános sebész

ORVOSOK:
Dr. VIZSY László főorvos, általános sebész, érsebész
Dr. KOLONICS Gyula főorvos, általános sebész, plasztikai sebész
Dr. PARTI Krisztina szakorvos
Dr. FARICS Ákos szakorvos
Dr. MÁNFAI Gergő szakorvos
Dr. MRAVIK András sebész szakorvos
Dr. RADÁK Orsolya szakorvosjelölt

ÁPOLÁS:
HAJMÁSI Bernadett vezető ápoló

ELÉRHETŐSÉGEK:
Telefon: 93/502-015, 93/502-025

TEVÉKENYSÉGEK / TÖRTÉNET
Az akut és krónikus sebészi betegek ellátása 42 aktív ágyon folyik. A betegek mintegy 30 %-a sürgős ellátás igényével kerül felvételre a hét minden napján 24 órás ügyeletet teljesítő osztályra.
Az osztály fő profilja a gasztroenterológiai sebészet, azaz a nyelőcső-, a gyomor, a vékony – és vastagbéltraktus, a máj, a hasnyálmirigy sebészi betegségeinek megoldása. Hasfali- és lágyéksérvek rekonstrukciója mellett a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, az emlő betegségeinek sebészi kezelése is az osztály feladatai közé tartozik.
Az Érsebészeti Részlegen az alsó- és felsővégtagi, valamint a hasi erek betegségeit gyógyítják a legmodernebb diagnosztikai háttér (CDS: színes doppler ultrahang, CTA: computer tomográfiás érfestés) mellett. A műtéti eljárások között szerepel a vesebetegek dializáló kezeléséhez szükséges felsővégtagi érműtét, valamint az alsóvégtagi visszeresség kezelésében a kryo (fagyasztásos) és endoscopos technika.
Az osztály kiemelt tevékenysége az laparoscopos sebészet, amikor a beteg számára a hagyományos műtéteknél jóval kisebb megterhelést jelentő minimálisan invazív technikát alkalmazva, kicsiny – 0,5-1 cm-es – metszéseken keresztül történik a beavatkozás. Ezt a módszert használjuk rutinszerűen az epekövesség miatt végzett epeműtétekben, a lágyéktáji (lágyék és comb ), és a hasfali sérvek megoldásában, reflux betegség gyógyítására, mellékvese daganatok eltávolítására, vakbélgyulladás esetén, és ismeretlen eredetű hasi fájdalom diagnosztikájában.
Országos hírű endometriosis centrum működik osztályunkon. Nőgyógyász és urológus bevonásával komplex műtéti megoldásokat végzünk laparoscópos technikával.
Az osztályon lehetőség van mind a jó, mind a rosszindulatú emlőbetegségek korszerű műtéti ellátására. Plasztikai sebész szakorvos segítségével emlő helyreállító műtétek is történnek.
A bőrdaganatok különböző típusaiban a daganatok eltávolítása mellett szükség esetén a beavatkozást kiegészítik a szövetek pótlásával, hegek korrekciójával, a megfelelő kozmetikai eredmény elérése érdekében. Szépészeti plasztikai beavatkozásokra is lehetőség van.
Az általános sebészeti járóbeteg szakellátás mellett plasztikai, proctológiai és érsebészeti szakrendelés is folyik.

Szakrendelések:

Az osztályon a Pécsi Tudományegyetemhez akkreditáltan történik az egyetemisták graduális oktatása, valamint a rezidensek, szakorvosjelöltek és szakorvosok postgraduális továbbképzése.
Az osztály dolgozói a szakmai munkáról, az elért eredményekről rendszeresen beszámolnak regionális, országos és nemzetközi kongresszusokon, fórumokon.

Utolsó módosítás: 
2022.05.10