Medencefenék és Kontinencia Szakambulancia

"Női kismedencei süllyedések, vizelet- és székletürítési zavarok, vizelet- és székletinkontinencia komplex kezelése"

Beutaló: Nem szükséges
Előjegyzés: Szükséges

Rendelési idők:
SZERDA: 13:00 – 14:40

Rendelés helye: Főépület, 4. emelet
Rendel: Dr. OLÁH Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos


Kedves Páciensünk!

A medencefenék területét érintő funkciózavarokról, elváltozásokról még napjainkban is kevés érintett mer beszélni, továbbra is a tabu-témák közé sorolhatóak. Ezen problémák közé tartoznak a női kismedencei szervek süllyedéses állapotai, a vizelet- és székletinkontinencia, vagy a húgyhólyag vizelet- és a végbél székletürítési zavarai.
Ezért lehetnek meglepőek a következő számok: A népességnek kb. 25-45%-a küzd a kismedence süllyedés és/vagy inkontinencia valamilyen formájával. Ez azt jelenti, hogy ez a betegségcsoport gyakoribb a népesség körében, mint a magasvérnyomás vagy a cukorbetegség.
Mivel a tabu-téma a páciensben szégyenérzetet szül, sokszor a kórképnek csak egy előrehaladott stádiumában fordul a páciens orvoshoz.
A medencefenék egy olyan izmokból és kötőszövetből álló réteg, ami a szeméremcsont és a keresztcsont/farokcsont között feszül ki, és kétoldalt a medencecsonton rögzül. Ez a réteg támasztja főként alá a kismedencei szerveket, mint a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet. Egy jól működő medencefenék ezeknek a szerveknek a megtámasztásán kívül segíti a húgycső és végbél záró izomzatát is a záró funkcióban, emellett fontos szerepe van a szexualitásban is.
A medencefenék szerkezete az életkorral gyengülhet, emellett vannak más, bizonyítottan hajlamosító tényezők, amelyek megléte esetén a medencefenéki kórképek kialakulására még nagyobb az esély. Ilyen a várandósság, a hüvelyi szülés, a krónikus székrekedés miatti erőltetett hasprés, a krónikus köhögés például dohányzás vagy asztma miatt, a túlsúly vagy az állandó emelgetéssel járó fizikai munka.
Egy lazább szerkezetű medencefenéknél, ennek következtében tágabb hüvelynél házasélet közben az érzőidegeket kevesebb inger éri, a páciensek egy részének ez a fő panasza. De meggyengült medencefenék esetén kialakulhatnak ennél súlyosabb problémák is. A leggyakoribb megbetegedések a stressz-inkontinencia (terhelés hatására a vizelet elcsepegése), hüvelyfali gyengeség, hüvelyfali süllyedések, méhsüllyedés, vagy súlyosabb esetben a méh előesése, de fennállhat vizelet elakadás vagy akár széklet-inkontinencia is. Méheltávolításnál szintén megbomlik a medencefenék egyensúlya, így egy ilyen műtét után évekkel később hüvelyfali süllyedés, hüvelycsonk előesés alakulhat ki.
Ha hosszú idő után a páciens rászánja magát a vizsgálatra, sok esetben hosszú kivizsgálás vár rá. A szakambulanciánk ezt a kivizsgálási folyamatot hivatott lerövidíteni, a diagnosztikát pontosítani, amellett, hogy a páciens összetett panaszaira a legmegfelelőbb kezelési tervet állítjuk fel. Ennek érdekében szakambulanciánk együttműködik kórházunk urológiai, sebészeti, neurológiai és fizioterápiás osztályával.
Házon belül kórszerű medencefenéki izomzat (ismertebb nevén gátizom-) torna oktatás és gyakorlásra van lehetőség a Mozgásszervi és Rehabilitációs Osztállyal közös szervezésben. Szükség esetén gátizom stimulációs kezelés is elérhető az Urológiai Osztályon, mely saját készülékkel otthon is végezhető.
Amennyiben a fent leírtaknak megfelelő panaszai vannak, szakrendelésünket szerdai napokon keresheti fel vizsgálat céljából. Rendelésünk előjegyzéssel működik, időpontot az alábbi telefonszámon kérhet: 06-93/502-061, a kórház központi telefonszáma 06-93/502-000.


Utolsó módosítás: 
2015.08.03